Защитни маски и костюми за еднократна употреба са осигурени за няколко месеца напред, обявиха от Министерството на икономиката. Две български текстилни компании представиха днес прототипи на защитни дрехи за многократно ползване.

Маски, произведени от български фирми и предназначени за чужбина, ще бъдат изкупени от държавата или ще бъдат насочени към аптеките. Износът на защитни материали е забранен с решение на кабинета.

Междувременно в калоферското предприятие, което шие униформи за българската армия, имат готовност да изработват по 10 000 маски за многократна употреба дневно. Те обаче не разполагат с медицински сертификати.

"И целта на тази маска е да ограничи пръските при кихане... Това е прототипна маска, предпазна за лицето“, обясни Светлозар Морфов, председател на Съвета на директорите на "Интендантско обслужване".

В Калофер имат готовност да шият и предпазни гащеризони, също от водонепромокаема материя.

"Плат, който се използва за качулката на якето на камуфлажа, което е на въоръжение в българската армия. А другият плат, който го имаме – той си е шлиферен плат", допълни Румен Найденов, зам.-управител на "Интендантско обслужване", клон Калофер.

Продукцията ще бъде представена на оперативния щаб утре. Днес това направиха други компании от текстилния бранш.

„И двете са от български фирми – тук, материалът е вносен, но има гаранция, че може да бъде внасян на регулярни количества с доста голяма дневна производителност, което ще надхвърли дори нашите нужди. Другият проект е от друга фирма, която отгоре на всичко и произвежда плата“, заяви Венцислав Мутафчийски.

Някои от мострите са тръгнали за изследване, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Тези мостри някои от тях тръгнаха за изследване. От текстилния бранш са готови да започнат изработка веднага, след като костюмите получат нужното одобрение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!