В края на миналата година държавата обеща да отмени лимита за лечение на българи в чужбина. Той засяга десетки тежко болни, които са принудени сами да събират остатъка от сумата, за да се лекуват зад граница. Въпреки обещанието, ограничението все още е в сила.

През 2011 година държавата въведе лимит за лечение в чужбина от 180 000 лева. Няколко месеца по-късно 6-месечната Мерве не дочака животоспасяваща операция зад граница. Родителите й не успяха да съберат навреме парите над лимита. След трагичния случай ограничението беше премахнато, но само за децата.

Наталия Маева е сред нуждаещите се възрастни. Тя страда от пулмонална хипертония - заболяване, при което артериите на белия дроб се удебеляват, кръвта преминава трудно, с високо налягане и не може да се окисли изцяло. Изходът е трансплантация в чужбина, която струва много над лимита. Затова пациентката гледа с надежда към обещанието на министерството.

Реформата трябваше да стане факт преди повече от месец. От Здравното министерство отговориха писмено на въпросите на bTV. Приключило е обсъждането на предложенията. Промените ще влязат в сила със задна дата от 1 януари.