Държавата има нова идея за законодателни промени заради бягствата от правосъдие. Най-скандалните случаи са с изчезналите братя Галеви и с осъдения по делото „Соло", който избяга.

През залите на столичната Съдебна палата са минали бегълците, които са получили присъди в България, но са се скрили от Темида, за да не влязат в затвора. Стотици българи се издирват по целия свят с европейска заповед за арест или с червена бюлетина на Интерпол - за най-различни престъпления като наркотрафик, убийства, кражби, измами, контрабанда.

Прокуратурата, МВР и правосъдното министерство обмислят промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да разпишат ясни правила, за да пресекат бягствата.

Няма справедливост без наказание, твърдят родителите на Кирил Въжаров, убит пред дискотека „Соло” преди пет години. Трудно живеят с мисълта, че осъденият не е в затвора.

„Получихме истината и получихме справедлива присъда. Но тази присъда се обезсмисля - без да бъде приведена в изпълнение, тя няма смисъл. Ние всъщност получихме един лист хартия и това е!”, казва майката на убития Кирил Радмила Въжарова.

След като беше осъден доживот за двойното убийство пред дискотеката, Илиян Тодоров изчезна и беше обявен за издирване от Интерпол. „Той е осъден. Той за нас е получил това, което е заслужил. Въпрос на време е кога ще влезне да я излежи. Най-страшното е в този интервал да няма други почернени майки”, казва бащата Михаил Въжаров.

Най-често бегълците от правосъдие се крият в големите градове, където е по-лесно да останат анонимни. Най-трудно е при издирването на богати - като братя Галеви например. „Понякога човек в името на свободата си и на укриването пренебрегва контактите с близките, но има и други начини. Всеки е със своите навици, хобита, индивидуалност, привички. И когато един човек тръгне да се укрива, е трудно успее да скрие всичко”, обясни Захария Стоянов от сектор „Издирване" в МВР.

За да се скрият от Темида, бегълците първо сменят самоличността си, след това променят стила и косата си, но рядко стигат до пластични операции.

Криминалистите твърдят, че повечето бегълци от закона се укриват в държави, с които страната ни няма споразумения за правна помощ. Така дори и да бъдат открити, никой не може да ги върне обратно в България, за да излежат наказанието си. Така за много хора, пострадали от тежки престъпления, справедливост няма. Защото присъди, макар и прочетени от съда, остават само на хартия.