За последните 10 години от нелегални цигари държавата е загубила 6 милиарда лева. Само за второто тримесечие на 2014 година потреблението на нелегални тютюневи изделия достига до 20 %. От този висок процент държавата е претърпяла загуби в размер на около 500 млн. лв.

Според официални данни на европейската Служба за борба с измамите /ОЛАФ/ в Европейския съюз се пренасят контрабандно над 4,7 милиарда къса цигари годишно и загубата на съюза от тази престъпна дейност надхвърля 10 милиарда евро.

400 000 българи пушат нелегални цигари, което е всеки четвърти българин, а 15 000 души участват в нелегалната търговия. Това става ясно от данни на агенция ACNielsen България, представени по повод на кампанията на Министерство на финансите, Агенция Митници и Булгартабак Холдинг АД “Не купувай контрабанда! Вредно е за всички”.

Нелегалната търговия с цигари включва контрабанда на цигари, предлагане и търговия с цигари - без платен акциз и без бандерол, които се продават в нелицензирани обекти за търговия с тютюневи изделия. Този вид продукти се продават в нарушение на акцизното законодателство и редица други закони.

Незаконната търговия с безакцизен рязан тютюн за ръчно свиване става все по-честа алтернатива на легалните цигари. Липсата на контрол при производството, съхранението и разпространението на незаконните цигари рефлектира в ниско качество и е реална заплаха за здравето на потребителите им. Незаконната търговия с тютюневи продукти е сериозен проблем с множество негативни последици за всички и без съмнение трябва да бъде сред приоритетите на държавата, бизнеса, но също така и на отговорното консуматорско поведение.

Щетите от нелегалната продажба на цигари са причината за старт на кампания, подкрепена от “Булгартабак Холдинг” АД в партньорство с Министерство на финансите, Агенция “Митници”, “Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010” и “Асоциация на производителите на ориенталски тютюни”. От компанията обясняват, че по този начин ще дадат своя принос към обществото в борбата с контрабандата и се надяват хората да разберат, че с купуването на контрабанда не „спестяват“пари, а ощетяват и себе си, и своите близки. Идеята е всеки да се замисли, колко много вреди причинява закупувайки контрабандни тютюневи изделия.

*Материалът е платен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!