Нито една държава-членка на Европейския съюз не е докарала до такова отчайващо положение фирмите в страната си, както България. Такава е позицията на Съюза за малък и среден бизнес. Организацията излезе с пакет от мерки за подобряване на икономическата конюнктура у нас.

От организацията настояват за прилагането на Европейския акт за малък и среден бизнес, приет от всички членки през 2008-ма година. Одобрените от Брюксел мерки позволяват финансиране на малките и средни фирми от държавата до 200 хиляди евро.

„Мерките са насочени към тези, които в момента обещават благоденствие. Ако те ги припознаят ние сме готови да им ги дадем разяснение и с нужната помощ да бъдат реализирани. И казваме: „Ако вие ги реализирате бедността в България е на път да се намали и да изчезне",” обясни председателят на съюз „Произведено в България” Лукан Луканов.

От Съюза предлагат още, разделяне на мегаминистерството на икономиката и енергетиката и създаване на специално ведомство за малкия и средния бизнес. А такса „смет" за фирмите да се изчислява на реалното количество битов отпадък, а не според процент от балансовата и данъчна оценка на фирмите. От Асоциацията на производителите на козметика подкрепят предложенията.

„Ако наистина 92% от българската икономика представлява малките и средните предприятия то това означава, че българското правителство, въобще българската администрация трябва да се обърне към този бизнес,” каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на производителите на козметика Евгений Иванов.