2,5 милиарда лева ще бъдат на разположение за кредити за малкия и среден бизнес като част от Програма за възстановяване след пандемията от COVID-19. Парите в подкрепа на бизнеса ще бъдат чрез гаранции от Фонда на фондовете, обявиха в министерство на финансите министърът на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

Банките, които вече са подписали договора са „Пощенска банка“, ДСК, ОББ, „Райфайзен банк“ и „Първа инвестиционна банка“.

„Парите вече са при тях, което означава, че от днес, при някои – до една седмица, малките и средни бизнеси ще могат да отидат и да вземат своя кредит за възстановяване“, обясни Кирил Петков.

Бизнесът трябва да е малък или среден и да е имал възможност да оперира поне три години. Кредитът ще е до седем години и първите 12 месеца ще бъдат гратисен период.

„Даваме възможност на фирмите да вземат кредит, или инвестиция, или оборотни средства, и да продължат да се развиват“, каза министърът на финансите Асен Василев. Той поясни, че 80% от сумата е обезпечена от Фонда на фондовете, а банките поемат 20% риск.

„Няма безплатен обяд, всеки трябва да носи риск и това е истинско партньорство, защото държавата поема големия риск“, каза още Василев.

Диана Митева от ДСК коментира ,че всяка банка прави анализ на клиентите си, като се финансира до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., зависи кой е по-висок.

Икономическият министър Кирил Петков посочи, че вече са разработени и конкретни инструменти, фокусирани върху компаниите.

Фокусът на всички нас ще бъде върху високата добавена стойност, износа, малкия и среден бизнес, обясни още той.

По думите му промените в устава на ББР дават възможност в управлението да влязат нови експерти без да се чака обжалването на освобождаването на стария екип.

„Много се радвам, че една от осемте компании (с големи кредити към ББР, заради които беше променено ръководството ѝ – б.р.) обяви, че ще изплати 40 млн. от собствения си дълг, надявам се тези пари да отидат в 40 български компании, а защо не и в 400“, каза още Петков.