Болниците в Бургас със спешен призив за кръводарители, които са преболедували COVID-19.
Заради липсата на кръвен център в областта, събраната кръв се изпраща в Стара Загора, за да се създаде лечебна плазма и след това се връща. Кампанията стартира от днес.

За разлика от предните два пъти, сега Надежда дарява безвъзмездно. Преболедувала е коронавирусната инфекция и е решила да помогне на непознат. „Наистина положението в страната не е добре, ако можем да спасим човешки живот с това. Хората просто трябва да станат по-човечни!“, заяви жената. 

Стоян Райнов също се е преборил със заразата. Смята, че всеки един, който се чувства добре, е хубаво да го направи, защото болниците имат нужда.

Веднага след като дарява кръв, доктор Гендов се връща на работа в болницата. „Може би моята плазма ще бъде ценна за тези, които се борят в момента с инфекцията. Това е просто още една надежда за тях и техните близки“, допълни медикът.

И в момента в Бургас има чакащи за плазма пациенти. „Прозвъняхме във всички Центрове по трансфузионна хематология, в които тя се произвежда и ни казаха, че няма такъв продукт, с такава кръвна група, готов за употреба“, обясни д-р Людмила Желязкова, нач. Отделение по трансфузионна хематология. 

Дарената кръв, изпратена за плазма, може да се върне обратно за денонощие. „Има достатъчно оздравели хора, които носят в себе си тези ценни антитела за болните. Моят призив е нека те да дойдат, кръводаряването е стандартно!“, допълни д-р Желязкова.

Даряването отнема само няколко минути. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!