Трима чуждестранни граждани, издирвани от Испания за терористична дейност, са задържани на територията на България, съобщиха от ДАНС във вторник.

Преди дев в спецагенцията е постъпила информация, че у нас пребивават двама граждани на Мароко и един на Бразилия, срещу които в Испания се води наказателно производство за съпричастност към терористична група.

Целта на лицата е била транзитно преминаване през страната ни в посока Турция с крайна дестинация Сирия за участие в бойни действия.

Тримата са задържани днес по обяд при опит да напуснат България през ГКПП „Капитан Андреево”.

В рамките на същия ден лицата са обявени за издирване от Интерпол – Мадрид на основание международни заповеди за арест за „терористична дейност”.

По случая е уведомена Върховна касационна прокуратура.

Тримата чужди граждани са предадени на полицията за изпълнение на процедурата по екстрадирането им.

Още през октомври кюрдска телевизия излъчи материал за трима джихадисти, минали през България в посока Сирия. По-късно се появиха още потвърждения за това, че страната ни е транзитна точка за бойците от "Ислямска държава".

Преди седмици, високопоставен служител на Национланата разузнавателна служба заяви пред bTV, че няма установени българи в редиците на групировката. В същото време, по време на акцията на ДАНС в Пазарджик и други градове в страната, бяха открити различни агитационни материали на ИД.

В Интернет се появи и пропагандно видео на джихадистите с български субтитри.