Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с вероятно неистински основания. Това стана ясно след среща в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, началникът на ДАНС и американския посланик Ерик Рубин.

Така се потвърждават и разкритията на венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони от преди няколко дни. Политикът първи обяви, че нашата страна е била брънка в схема за изнасяне на държавни активи от разтърсваната от антиправителствени протести южноамериканска страна.

Снимка: Ладислав Цветков

В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари. По непотвърдена информация свързан с преводите е българин с инициали Ц.Ц. Регистриран е като адвокат и като такъв има право да регистрира доверителна сметка, за да може в нея да се съхраняват пари на негови клиенти.

Цацаров посочи на брифинг, че информацията за траншовете е дошла от САЩ – както по оперативен, така и по дипломатически път. По думите му парите след това са напускали България с основания като финансиране на спортна федерация или закупуване на храни.

ДАНС работи по случая. Агенцията започва „пълен мониторинг и пълна проверка” на банката със съдействието на БНБ, като главният прокурор уточни, че по първоначални данни сметките са редовно открити и финансовата институция не е обект на подозрение.

„Взети са мерки остатъчните средства да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат”, подчерта Цацаров.

Снимка: Ладислав Цветков

„Работим с правителството на България и на други страни от ЕС, за да гарантираме, че богатството на венецуелския народ няма да бъде ограбено и че то разполага с необходимата подкрепа, за да си осигури мирно и демократично бъдеще”, заяви Ерик Рубин.