Стоки на норвежки гражданин, свързан с взривените пейджъри в Ливан и Сирия, не са минавали през България. У нас той има само административен адрес, регистиран е тук. Това съобщиха за bTV от ДАНС.

Според наша информация през страната са минавали единствено парични потоци - около 1,6 милиона евро. Парите са били изпращани към Унгария. Проверката е извършена от ДАНС, МВР и НАП и е във връзка с медийни твърдения, че стоки, свързани с пейджъри, са минавали през България. Никакви митнически операции в тази посока не са извършвани на наша територии, добавят от държавните институции.

На 17 септември в Ливан имаше масова експлозия на пейджъри, използвани от групировката „Хизбула“. 12 души загинаха, включително две деца. Ранените са близо 3000.

Вчера последва втора вълна от експлозии на безжични комуникационни устройства - уоки-токита в Ливан, съобщи министерството на здравеопазването в страната, цитирано от Би Би Си. Най-малко 20 души загинаха, ранените са над 450 души.

В пост в „Екс“ говорител на кабинета "Орбан" написа, че унгарската компания, за която се заговори, е само търговски посредник без база в Унгария и посочените устройства никога не са били в Унгария.

Базираното в София дружество "Норта Глобъл" ЕООД, което е собственост на норвежки гражданин, е закупило пейджърите от Тайван, а регистрираното в Унгария дружество „Би Ейс Си Консултинг“ е било посредник в сделката, пише унгарското издание  Telex.hu.

Първоначално като производител на пейджърите беше посочена тайванската компания "Голд Аполо". Тя обаче отрече да е произвела устройствата, които са били използвани при детонациите. На тях има стикери, на които пише името на тайванската фирма.

 

Снимка: Ройтерс

Собственикът на "Голд Аполо" каза, че те са произведени в Европа от фирма, която е имала право да използва тяхната марка.

От фирмата производител на компрометираните пейджъри посочиха, че унгарската компания произвежда устройствата по техен лиценз и се занимава с разпространението им.

„Относно последните медийни публикации за пейджъра АR-924, уточняваме, че този модел се произвежда и продава от "Би Ей Си" (фирма, базирана в Унгария). Ние само осигуряваме разрешение за търговската марка и нямаме намеса в дизайна или производството на този продукт“, посочиха по-рано от "Голд Аполо" в отделно изявление.