Ръководството на ДАНС не одобри готвените от управляващите промени в закона за спецагенцията и в обстоен анализ ги разкритикува и обори.

Това става ясно от разпространено в понеделник от агенцията становище по внесения от ГЕРБ законопроект, който преди дни бе приет на първо четене от правната парламентарна комисия.

Текстовете за промяна на Закона за ДАНС, чийто основен двигател е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, предвиждат връщането на ГДБОП в МВР, както и възстановяването правото на президента да издава укази за назначаването на председателя на ДАНС.


В становището си, ръководството на ДАНС твърди, че с връщането на антимафиотите в МВР ще се блокират над 400 дела.

Искането държавният глава да издава указ да председателя на ДАНС пък изразява „недоверие не към реда за избиране на председателя на ДАНС, а към избралия го орган, в състава му към момента на избирането”, пишат от ДАНС.
"Не са посочени аргументи, които по категоричен начин да обосноват предимството председателят на ДАНС да се назначава с указ на президента пред това да се избира от Народното събрание. Нещо повече, считаме, че Народното събрание би могло да докаже необвързаността си от определени кръгове именно чрез правилния избор на председател на ДАНС. Следва да се има предвид и фактът, че назначаването на председател на Агенцията от един-единствен човек (президента) също би могъл да бъде оспорен като повлиян от определени кръгове, още повече, че България е парламентарна република”, се казва в становището.

Според ръководената от Владимир Писанчев структура, промените в закона са подготвени, без да се анализира задълбочено евентуалният резултат от тях. Освен това от ДАНС подчертават, че нова мащабна реформа в сектора ще демотивира служителите и ще доведе до "значителни затруднения в работата".

Новите управляващи вече няколо пъти поискаха оставката на Писанчев и изпратиха ясни сигнали за дълбоки промени в ДАНС.

Цялото становище на ДАНС може да прочетете тук!