ДАНС и МВР на проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Разследващите прекараха почти шест часа в КЕВР, все още няма официална информация каква точно е причината за проверката им. Не са казали и на хората в комисията. Изискани са документи.

Предполага се, че става въпрос за проверка на цените на тока за бизнеса, тъй като през последните месеци те скочиха драстично.

„Няма да давам изявления. Питайте разследващите“, заяви Георги Спасов от пресцентъра на КЕВР.

Паралелни проверки текат и в Българския енергиен холиднг (БЕХ) и Българската независима енергийна борса. Директорът на борсата Константин Константинов коментира за bTV, че не вижда нищо притеснително. Това е поредният път, в който се изисква информация за борсовия пазар на електроенергия.

„Доколкото съм запознат не става въпрос за престъпления за самата дейност на енергийната борса. Тя е такъв тип институция, че чрез своята дейност концентрира доста голяма част от информацията за борсовия пазар за електроенергията в България, пък и за свободния пазар на електроенергия. Затова не е нищо необичайно такъв топ органи да търсят такъв тип информация“ добави той.

За момента от МВР и ДАНС няма коментар. Подобна акция имаше и в началото на август, тогава проверяващи влязоха в БЕХ, НЕК и ЕСО. Не е ясно дали двете акции са свързани.