Служители на ДАНС и МВР са влезли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и са иззели документи, научи bTV от свои източници.

Акцията е започнала тази сутрин, като представителите на службите не са посочили причината за нея.

Според източници на bTV проверката вероятно има връзка с друга – от август, когато ДАНС и МВР влязоха в БЕХ, ЕСО и НЕК във връзка с цените на енергийната борса.

От КЕВР са предоставили всички изискани от тях документи и сътрудничат активно на разследващите органи. От държавния регулатор заявиха, че няма да има официално изявление за предмета на проверката.

Паралелно проверки текат в БЕХ и Българската независима енергийна борса. Изпълнителният ѝ директор Константин Константинов заяви пред bTV, че доколкото е запознат не става въпрос за престъпление, свързано с дейността им.

Той предположи, че проверката е свързана с високите цени на индустриалния ток, но все още няма официална информация какъв е поводът за искането на данни от тях.

„Това е поредният път, в който имаме такова официално писмо от ДАНС с молба за предоставяне на информация, свързана с борсовия пазар на електроенергия в България. Това не е нещо, което се случва за първи път. В момента колегите събират необходимата информация и ще я предоставят на служителите на ДАНС“, обясни Константинов.