По сигнал на българска финансова институция ДАНС е започнала да се занимава с проверките на "Нексо" още през юли, а не есента.

Това заяви пред журналисти председателят на ДАНС Пламен Тончев след изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с "Нексо".

След обмен на информация с чуждестранни партньори ДАНС е сезирала прокуратурата през септември 2022 г. Агенцията проверява финансови операции на “Нексо“, както и съмнения за пране на пари.

„От анализа на банковите сметки са установени генерирани кредитни и дебитни обороти в особено големи размери и преводи между банкови сметки на български дружества и дружества от групата на „Нексо“. Голяма част от получените финансови средства по тези сметки след това са пренареждани към друга фирма, свързана с физическото лице от управлението на „Нексо“. По-късно са закупени множество имоти, включително в полза на трети лица“, посочи Тончев.

„След образуване на нашата проверка ние сме поискали и осъществили обмен на информация с чужди партньорски служби. Засега не е на лице политическа корупция. Проверката, която ДАНС извършва в момента, е за осъществени съмнителни финансови операции. Ние не разследваме дейността на политически партии", каза още той.

Главният прокурор не присъства на заседанието. Комисията ще отправи покани за изслушване на прокуратурата и ДАНС. От ДПС предложиха комисията да предаде на следващия парламент установените досега факти.

Междувременно, стана ясно, че съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите на двама от обвиняемите по случая, си е направил отвод.