Случващото се тази вечер в къщата на Бойко Борисов и на други високопоставени фигури от ГЕРБ има характер на политическа репресия. Това заяви пред bTV зам.-председателят на партията Томислав Дончев, който заедно с депутати и членове на младежката организация се събраха пред къщата на лидера, където се провежда обиск заради разследване на Европейската прокуратура.

„Аз имам дълбоки съмнения, че това има каквото и да е общо с Европейската прокуратура. Правителството действа единствено през манипулации. Използва посещението на г-жа Кьовеши, за да легитимира репресията“, коментира и другият зам.-председател Даниел Митов.

Пред дома на бившия финансов министър няма никакво движение.

„Започваме протести да си защитим лидера. Информирали сме чрез нашите европейски депутати председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер и Антонио Лопес, генералният секретар на ЕНП, във връзка сме и с председателя на партията Доналд Туск. Нашите европейски депутати са информирали еврокомисарите какво се случва в XXI век“, коментира говорителят на ГЕРБ Никола Николов.

Коалиционният партньор и депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов – син определи случващото се като „чудесен начин да се отклони вниманието от решенията за форсмажора, ние в НАТО ли сме, или не, цените на тока, горивата, олиото и т.н.“.

Адвокат Менко Менков обяви, че не го допускат до дома на Борисов. „По моя информация тези следствени действия се извършват без разрешение на съда. Това е тежка репресия. На г-н Борисов телефонът е изключен, не допускат защитника му. Чакат някаква заповед на някакъв началник", допълни адвокатът.

По-късно той беше допуснат.

Активистите на ГЕРБ скандираха "Оставка!" пред къщата и направиха жива верига, за да не може никой да бъде изведен от нея. Блокираха и полицейски автомобил.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!