Идеята за застрахователен пул при бедствия, в който всеки българин да внася средства ежегодно, отново е на масата. Подобни предложения имаше многократно през годините след наводнения или други бедствия.

Статистиката на един от застрахователните брокери у нас показва, че от 100 клиенти, посетили офиса му, едва шестима са сключили застраховка за дома. 76 от всеки 100 автомобилисти сключват застраховка „Гражданска отговорност”, а още 5 процента – каско.

Когато обърнем цифрите в пари нещата изглеждат така - средно даваме 180 лева за гражданска отговорност и още почти 560 за каско. А за дома – 70 лева.

И сегашните застраховки на домовете не са съвсем по желание. Изискват ги банките когато домът се изплаща на кредит.

Свлачищата като това край Плетена отново поставиха въпроса за ниския процент застраховки. А идеята всички ние да даваме пари, които държавата да използва за справяне със щетите е на регионалния министър Николай Нанков

„Хората почти в цяла България  нямат възможност за такова застраховане, приветствам идеята на Николай Нанков че трябва да се направи спешен фонд – по един два лева от всяко семейство и този фонд да обезпечава ситуации като тази”, коментира кметът Арбен Мименов.

Според застрахователи подобни фондове се създават за посрещане на много голям риск като ядрена авария, например.
Много по-логично би било държавата да популяризира застраховките. Собствениците не подхождат отговорно към имотите си, а после като се случи нещо очакват държавата да се намеси, смятат застрахователи.

„Получават малки суми, които не са достатъчни за ремонта а и след това са недоволни. Би могло да има данъчни облекчения за застраховане на имуществото или някакви други придобивки, които гражданите да могат да ползват”, коментира Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите.

От БСП припомнят, че и те са предлагали идеята за създаване на застрахователен фонд в който да плащат всички. От ГЕРБ пък отчитат, че въвеждане на задължителни плащания не е най-добрият избор.

Докато все още никой официално не е въвел нов данък „Бедствие" мнението на хората е в двете крайности.