Започна кампанията за данъчни облекчения за деца.

До края на декември с декларация при работодателя родителите могат да се възползват от приспадането на данъците.

Сумите се запазват същите като миналата година:

  • За едно дете под 18 години – до 600 лв.
  • За две деца под 18 г. – до 1200 лв.
  • За три и повече деца – до 1800 лв.
  • За едно дете с увреждания сумата е до 1200 лв.

Две са възможностите за подаване на документите:

  • от 30 ноември до 31 декември при работодателя.
  • от 10 януари до 30 април догодина с подаване на данъчна декларация в Националната агенция за приходите.

„Хората в майчинство, хората, които са на борсата и получават парични обезщетения за това - те нямат възможност да се възползват от това данъчно облекчение. Но другият родител може да се възползва“, уточнява експертът по приходи в НАП Нина Младенова.

Константина Дечкова работи във фирма за маркетингови изследвания. Майка е на едно дете и казва, че ще се възползва от данъчното облекчение. 

"Обикновено влиза като сума в общия семеен бюджет...за детето- консумативи, храна, дрехи, обувки", коментира тя.

Константина смята да подаде декларацията си за данъчното облекчение от 600 лева пред работодателя - така тя вероятно ще получи парите още със заплата за декември.

"Със съгурност миналата година беше приятна изненада, когато го увеличиха, разликата беше драстична.Тази година е запазен същия, но смятам, че спрямо данъците, които плащаме, би могло да се подпомогне още малко", казва жената.

„Ние като работодател трябва да информираме колегите. Не знам дали е задължително, но го правим.  Даваме им декларациите, те ги попълват, нашите финансови и счетоводни отдели се ангажират всичко да се случи така, че в края на месеца да изплатим съответните суми", коментира Борислав Домусчиев.

При наличие на просрочени задължения родителите не могат да ползват данъчно облекчение за деца.

Затова е добре, преди подаване на декларация пред работодател или пред НАП да направят справка  онлайн в "Портала за електронни услуги".

"Хората в майчинство, хората, които са на борсата и получават парични обезщетения за това..те нямат възможност да се възпозлват от това данъчно облекчение.. Но другият родител може да се възползва", коментира Нина Младенова, държавен експерт по приходите в дирекция "Обслужване", НАП.

Ако родителите изберат да подадат документи в НАП, парите ще им бъдат преведени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.