16-часови патрули, стотици животи, висящи на косъм, на отчаяни хора, предприели най-опасното пътуване в живота си, и минимално време за реакция – с това се сблъскват българските моряци, участващи в мисия „Посейдон“ на „Фронтекс“.

Само преди седмица екипажът на нашия гранично-полицейски кораб „Обзор“ спаси десетки мигранти на гумена лодка в гръцки териториални води. За съжаление, едно дете почина.

Като част от „Посейдон“ изпълняваме патрули по график по 16 часа на ден на границата между териториалните води на Турция и Гърция, разказа командирът на кораба капитан Александър Бонев.

Снимка: bTV

Рискът на пътуването, което предприемат мигрантите, е много голям, защото гумените лодки са правени на ръка, хората със спасителни жилетки в тях са само по бордовете и нормалната вместимост на такава лодка е 15 – 20 души, а в тях обикновено има над 40 души, намирали сме лодки и с около 80, каза капитан Бонев.

В момента на срещата с такъв съд няма време за емоции, защото понякога те потъват, спукани са, времето е студено и операцията по качване на борда трябва да се извърши много бързо. „Започваш да мислиш за хората чак когато всичко приключи – сподели той. – Мисля си, че трябва да си много отчаян, за да се качиш на такава лодка в такова време“.

Капитан Бонев не се чувства като герой, а по-скоро като човек, който е изпълнил задълженията си.

Вижте целия разговор във видеото: