Преди 30 години мореплавателят и пътешественик Дончо Папазов обиколи сам света с яхта, без да спира за почивка. Плаването остава в историята като едно от най-големите постижения на българското ветроходство.

Обиколката през нос Хорн, наричана още „Невъзможният път”, преминава през южните полярни ширини. Дончо Папазов приема предизвикателството да мине през южното полукълбо през зимата. Прави го за 164 дни.

„Мен ме преобърнаха на два пъти гигантски вълни по 25 м в Тихия океан, преди нос Хорн... Слава Богу, не се счупи мачтата, което е редовно и не глътна толкова много вода, за да потъне яхтата. Трябваше да изгребвам буквално дни наред”, връща спомените си назад Дончо.

Пътешественикът обяснява, че най-тежко е безсънието, съчетано с лошо време.

„Представете си в ураганен вятър човек да прибира платна на ръка. Освен това тогава нямаше GPS и аз си определях мястото по звездите, както едно време са го правили. Там рядко има слънце и в тези огромни вълни трудно е да чуеш хоризонта. Успях да се оправя!

По време на експедициите си, мореплавателят изпитва силата на човешкия дух. 

„Убедих се в това, че едни могат, други не могат. Както мен да ме убият, не мога да просвиря на цигулка, но с морето донякъде се оправям”.

На пристанището в Царево, където е намерил пристан, пътешественикът ще отбележи годишнината с приятелите си рибари.