19-годишната Мирела Манолова отива на абитуриентския си бал, облечена с автентична народна носия. И не само. Момичето печели второ място на международен конкурс за традиционни облекла в Хърватия.

Звука на гайдите, гледката към планините и народната ни музика – за тези три неща милее 19-годишната Мирела. Преди 6 години се записва на народни танци в читалището на село Мрамор, където живее, и оттогава животът й се променя. Не е пропускала фолклорен събор или фестивал в страната, а тази година става известна и с това, че отива с народна носия на абитуриентския си бал.

„Престилката е от Радомирско, както и саята, казват й литак по други краища на страната. Дантелите на ръкавите са много специфични. Всичко това е много старо, автентично е. Носията е на 72 години. Преди това жена се е омъжвала с нея и аз съм следващата с хубав празник – абитуриентски бал”, разказва Мирела. 

Снимка: btvnovinite.bg

На бала си Мирела отива с носия от село Глътешница. Налага й се да събира различните й части една по една в продължение на 3 години. Накитите са от истинско злато, а сърмата е бродирана на ръка. И ако си мислите, че да отидеш на бала си с носия, излиза по-евтино - точно обратното.

Носията е тройно по-скъпа от една рокля, която ще сложа 2-3 пъти на събитие. Носията мога да я нося всеки ден”, посочва Мирела.

Момичето признава, че съучениците й са реагирали леко странно. „На мен ми беше супер удобно и нямах проблеми с токчета, които биха ми пречили в края на вечерта”, категорична е Мирела, която допълва, че в носия се чувства най-красива. 

Приятелят й също отива на бала си с носия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата са неразделни на събори и фестивали в цялата страна, като това лято са заедно на най-голямата фолклорна сватба в Арбанаси, на която присъстват над 3000 души. 

Месец след бала на Мирела хърватското посолство у нас я кани да престави страната ни в международен конкурс за носии в Хърватия. Там сред 25 участнички тя става втора, но печели сърцата на голяма част от публиката с красотата си. 

А съвсем скоро й предстои и ново начинание – ще учи за декоратор сладкар. И някой ден си мечтае за сватба със Спас като тази в Арбанаси – истинска, българска, народна.