За 11-та година екипът на bTV партньорите ни от цялата страна и рекорден брой доброволци направихме средата около нас по-чиста и по-красива.

Почистихме и облагородихме 5968 локации. Включиха се над 130 хиляди доброволци, показват предварителните данни до 15:30 часа и без информацията от 7 области. Събраният отпадък дотук е 2238 тона.

 От Министерство на околната среда казват, че чистенето продължава и утре на местата, където е било затруднено от дъжда.

Той не попречи на столичани да се включат в кампанията. Като тази година освен, че чистихме, засаждахме дръвчета и боядисвахме градски съоръжения.

Началото поставихме пред нашия дом - сградата на bTV в София. От днес екипът ни ще се грижи осем дръвчета.

„Садим нашата нова гора в квартала - нещо, което може да направи всеки, който иска около блока си, да засади дърво и да му се радва как расте“, коментира Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“.

Друга част от колегите на bTV новините почистиха Южния парк.

„Вече започнаха да излизат находките. Това е детско чорапче. Имаме разбира се, найлонов плик, пластмасова кутия, станиолчета от бонбони и всякакви интересни неща“, каза Лиляна Боянова, водещ на bTV Новините.

„Природата е като нашия дом вкъщи. Както пазим дома чист, така трябва да пазим и това красиво място около нас - за нас и за тези, които са след нас“, каза Веселина Петракиева, главен редактор на bTV Новините и на bTV Репортерите.

Чистенето беше "песен" благодарение на колегите от N-Joy. Звездни лица от екрана ни пяха, свириха и даваха пример.

„Това е уникална, чудесна кауза, която дава добър пример за това какво трябва да ни е отношението не само в този ден но и през цялата година“, посочи музикантът Евгени Генчев.

„Ако можем да вдъхновим родителите, съм сигурна, че ще имаме едно ново поколение, което ще изхвърля разделно, ще събира излишните отпадъци и с широка усмивка ще мисли за природата“, добави певицата Михаела Филева.

И тази година Графа беше посланик на кампанията ни "Да изчистим България заедно" този път в Ловния парк в София.

„Обичам България! Обичам природата! Трябва да я пазим, да пазим градовете си чисти“, коментира Владимир Ампов.

В Железница разчистихме терен за над 300 дървета,  които ще  превърнем в "Музикална" гора.

„За да е чисто, не трябва да цапаме. Много е елементарно“, подчерта шеф Илиан Кустев от „Мастършеф“.

Заедно с вас направихме любимите ни места в София по-чисти и по-красиви – „Борисовата градина“, парк „Здраве“, Летището и Столичния Зоопарк.

„Добрият пример е важен, без значение дали човекът е публична личност, или не, защото личният добър пример привлича хората“, подчерта астрологът Алена.

„Все още събираме и обобщаваме данните, но очакваме рекорден брой както като записани акции , така и като брой участници . Благодаря на всички, които ни повярваха, на всички наши партньори, на всички наши лица за ентусиазма за подкрепата , за участието“, посочи Господин Йовчев, главен оперативен директор и изпълнителен директор на bTV Media Group.

В София събрахме целия боклук в рециклируеми чували.

Стотици доброволци чистиха и по плажовете. Много доброволци се включиха в почистването и на неохраняемите плажове – зоните, които са без стопани. Основните отпадъци са от пластмаса.

Водолази край Созопол извадиха десетки гуми, найлони и два пластмасови стола. В Царево учители, ученици и родителите им направиха по-чисти плажовете.

Лошото време не отказа доброволците и партньорите на bTV във Варна, Стара Загора, Кюстендил, както и на езерото Панчарево.

Тонове отпадъци бяха събрани от дерето на река Новоселска – покъщнина, дрехи и дори строителни материали.

На езерото Панчарево волейболисти от Левски и студенти запретнаха ръкави и направиха едно от любимите места на столичани далеч по-чисто.

Във Варна членове на морски клуб "Приятели на морето" почистиха недостъпни от сушата места по брега на Варненското езеро.

В Стара Загора четвъртокласниците от Второ основно училище почистиха парк Аязмото. Доброволците се надяват следващата година отпадъците да бъдат по-малко.