Велико Търново е донорски център номер едно в България. Донорството е наша лична кауза, казва началникът на „Реанимацията” във Великотърновската болница д-р Сибила Маринова.

„Това е наша лична кауза, защото е наше вътрешно убеждение и защото донорството спасява човешки животи. Когато за някого няма никаква надежда, той може да дари тази надежда на някой друг”, заяви д-р Маринова.

Да убедиш някого да дари органите на свой близък е най-тежкият момент, каза д-р Ваня Лъчезарова.

„Да се изправиш пред близките, които в този момент изпитват много тежка мъка от загубата на близък човек и ти същевременно трябва да им съобщиш тази новина и да ги помолиш да бъдат толкова благородни, за да решат и да дарят, като същевременно не им оставяш много време, няма време за много размисъл. Трябва да вземат решението доста бързо”.

По думите на д-р Маринова често се случва близките да кажат, че той е бил добър човек и затова ще го направят, за да помогне със смъртта си на други хора.

„Ние не смятаме, че трябва да убеждаваме хората да станат донори или да дарят органите на своите близки. Най-важното е те да бъдат информирани, да знаят какво представлява мозъчната смърт, донорството, какво може да се направи, когато един човек вече е починал и сами да вземат своето решение. Затова е хубаво да се говори по темата, за да може темата да е обсъждана в семейството”.

Вижте какво още казаха те във видеото: