Концепцията на системата трябва да се смени – дали ще се работи в социална насока или ще се работи на чисто пазарен механизъм. Комбинацията между двете до момента показва изродяване на самата система. Това каза в предаването „Лице в лице” д-р Емануил Найденов, неврохирург в „Св. Ив. Рилски”, участник в Сървайвър и представител на гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”.

„Такъв тип промяна изисква много кураж и политически консенсус, политиката да бъде използвана като средство за здравеопазване, а не в някой момент някоя политическа сила да използва здравеопазването като инструмент за политика”.

Ситуацията, в която сме попаднали изисква и Божията помощ, и много кураж от новия министър. Нямам честта да го познавам, той е в други професионални кръгове, но професионалната му кариера говори за един човек със сериозна експертиза в бюджетната сфера, коментира новия министър д-р Антон Койчев, коремен хирург в Медицинска академия и общински съветник в София.

„Това няма да е прецедент, това ще е третият министър от 89-та година, който няма да бъде лекар.

Една здравна система се крепи основно на четири неща – достъпност, качество, финансова стабилност и устойчиви приоритети, приети от цялото общество.

Да се надяваме, че поне финансовата стабилност ще бъде осигурена като се има предвид тяснопрофесионалният профил”.

Вижте какво още казаха лекарите: