Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов представи инициативния комитет на бъдещата си партия „Републиканци за България“. 

Той заяви, че очаква още хора от ГЕРБ да се присъединят към проекта. 

Сред лицата в комитета са бившият депутат от ГЕРБ Джема Грозданова, журналистът Горан Благоев и някои знакови бивши кметове на управляващата партия.  

Проектът ще бъде позициониран в център-дясно и няма да е от лидерски тип, заяви Цветанов.

„Днес ние полагаме началото на един нов политически проект, който трябва да обедини всички център-дясно мислещи български граждани. Един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности и посока. Един проект, който да даде възможност на многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни, да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години“, заяви Цветанов.

Учредителната декларация на „Републиканци за България“ беше представена от журналиста Горан Благоев.

Снимка: БГНЕС

В нея се посочва, че сред основните цели на партията ще бъде воденето на дясно-центристка политика, която да е неразривно свързана с принципите на демократичност, предвидимост и толерантност.

На мероприятието в една от залите на НДК се събраха 89 души. На форума имаше и бивши членове на партия ГЕРБ, сред които Джема Грозданова. Сред участниците бяха и криминалният психолог Тодор Тодоров, бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и бившият кмет на Банско Георги Икономов.

Снимка: БГНЕС

Партията ще бъде учредена след седмица – на 27 септември.