Зам .-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Теменужка Петкова е подала оставка като енергиен министър, тъй като е била персонално атакувана покрай близостта си с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова.

„Теменужка Петкова подаде оставка като енергиен министър, защото беше персонално атакувана заради близостта с въпросната Гинка”, посочи той в предаването „Лице в лице” по bTV.  

По думите му Петкова не е искала да остави абсолютно никакви съмнения за това, че под някаква форма може да се намеси в реализирането на тази сделка.

Политическият съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти ще вземе окончателното решение за оставката на Петкова. По всяка вероятност той ще се проведе в сряда или четвъртък, допълни Цветанов.

Според него в момента няма сделка за ЧЕЗ, а предварителен договор.

„Тази сделка е изповядана с предварителен договор в Чехия между две частни компании”, подчерта той. Цветанов заяви още, че българските институции правят проверки.

Ще се види дали има съответните средства, кой е източникът на тези средства, всичко това ще бъде установено, увери той.

Хубавото в тази ситуация е, че има конкретно лице, а не поредната офшорка.

Докато не бъде проверено всичко това от българските органи, не смятам, че трябва да правим някакви заключения, каза Цветанов по повод чешкия вестник, който пише, че половината от средствата са от офшорна фирма.

„Това ще бъде погрешно и държавата ни може да бъде подложена на някакви възможни спекулации и тълкуване”, отбеляза той.

Интересна е позицията на опозицията, когато беше ясно, че има предварителен договор, който е подписан, много остра реакция. Защо не направиха тази реакция преди година, преди 5 или 3 месеца, а точно сега, попита Цветанов.

На въпрос дали тази сделка може да застраши кабинета, Цветанов заяви: „Всичко зависи от проверките, които ще бъдат направени. Аз вярвам в българските институции,защото ние сме направили независими органи, които да могат да бъдат равноотдалечени от политическите решения и да контролират този процес”.

„Не съм човек, който ще взриви коалицията. Аз съм човек, който иска да гради мостове, за да можем действително да имаме 4-годишния управленски мандат. Тази търпимост, която проявявам, е задължение за мен, защото всички ние се обединяваме зад това, че България е над всичко. Много са критиките, атаките и спекулативните интерпретации, които излизат в публичното пространство, и ако обръщаме толкова внимание на междуличностни разминавания, можем да развалим коалицията. А коалицията днес е стабилна”, отбеляза още Цветанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!