Започна регистрацията за частичните местни избори у нас. Те ще се проведат на 28 февруари, но без машинно гласуване. 

Местните избори през февруари ще са в 12 населени места и общини. Те ще са и генерална репетиция за администрацията как да се пазим от корона вируса. Машините обаче ще пристигнат чак за изборите през април.

Договорът за машините ще бъде подписан до ден-два, а изпълнителят е ясен, обявиха от ЦИК. Според тях няма риск за забавяне на доставката на машините.

Първи за участие в кметските избори се регистрираха „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Те внесоха над 7000 подписа за участие в изборите и обявиха, че са готови за участие и в местния, и в парламентарния вот.

Формацията е притеснена, че няма да има гласуване по пощата.

Цветанов коментира и датата за парламентарните избори – 4 февруари: „Много са споровете по датата. Аз смятам, че оттук нататък няма какво повече да я коментираме. Всеки трябва да се съобрази с обявената от президента дата, защото това е негово конституционно право, от което той се възползва. Всички политически субекти просто трябва да се подготвим и представим най-добрите си управленски програми, за да бъдат информирани хората“.

Бившият втори в ГЕРБ намекна, че партията на Бойко Борисов ще си партнира с ДПС на парламентарните избори.

„Никога досега ГЕРБ не е провеждала парламентарни избори и не е участвала в подготовката като част от изпълнителната власт. Моите притеснения са, че 2021 ГЕРБ ще проведе за първи път избори, а ние видяхме в конкретния пример с Гурково, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори в тези избори и ще могат да направят това, които всички ние искаме да не се случва“, заяви лидерът на „Републиканци за България“.