Не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към „Ислямска държава”. Това каза в предаването „Тази събота” Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с ареста у нас на терорист, който, според прокуратурата, е заемал високо ниво в йерархията на ИДИЛ. Задържаният мъж получава българско гражданство през 2008 г., през 2013 г. отива да се бие в редиците на „Ислямска държава”, след което се свръща и започва да се занимава с търговия с тютюн за наргилета.

По думите му структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани.

„Това, което се изнася и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години.

Цветанов допълни, че докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били в боевете за „Ислямска държава”.

„Няма извадка дали и колко от тях са българи, но преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са около 800 човека. В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение.”.

Оттук нататък обаче има много работа, която трябва да се свърши, заяви Цветанов:

„Още от периода на 2008 г., 2013-та, 2016 г. и най-вече след 2016 г. до есента на 2017 г. – какви са контактите, какви са срещите, какви са мотивите за всичко това, което е правил и от там вече ще излезе цялата истина, да видим дали действително говорим за това ниво, което беше представено вчера от прокуратурата.

"В понеделник и вторник имаше една изключително голяма среща в ЕП, където присъстваха представители от националните парламенти, които са членове на вътрешните комисии в съответните държави членки, където се разработваше механизъм и правила за парламентарен контрол върху Европол, но се прие и многогодишната програма за 2018 – 2020 г. и там много ясно и категорично са заявени потенциалните заплахи за ЕС, но преди всичко се акцентира върху това да се работи и да се партнира със Западните Балкани и то специално в полицейското сътрудничество, защото в не малката си част криминалните структури са тези, които реално се привличат и осъществяват  тези терористични актове", допълни Цветанов.

Във връзка с фалшивите профили във "Фейсбук", Цветанов каза, че и той има няколко и е подал сигнал до "Фейсбук" за това. На въпроса как предпазва дъщерите си, той отговори, че едната е вече голяма, на 22 години и си е поела живота в ръце, а със средната си говорят и кака й също помага много.

Държавата трябва да полага максимални усилия и там, където бъдат установени подобни лица, да  бъдат изваждани от тази среда, но по-важното е да се стремим, приемайки дадено законодателство, да създаваме по-малки предпоставки за подобни случаи, допълни Цветанов.

По думите му социалните мрежи са предпоставка за извършване на престъпления, за въвличане в дадена престъпна организация, както и сериозно средство за манипулиране на обществото.

Той каза, че е изключително неудовлетворен от дейността на службите в тази посока. И не само ГЕРБ са жертва на фалшивите новини, защото вече се е изкривила обективността, която сме "свикнали да виждаме през медиите и социалните мрежи".

Снимка: Ладислав Цветков

Цветанов съобщи, че в ГЕРБ са направили задълбочен анализ, за да видят как на президентските избори се е получил този резултат, защото не са правили промяна на кампанията си.

Видели са интензитет на фалшиви новини, които водят до формиране на погрешно мнение за избирателя, който отива и гласува не по своето убеждение. Това е една от причините за загубата на изборите, смята председателят на ПГ на партията.

В рамките на година това е било системен подход, защото са локазилирани около 250 онлайн издания, които са правили това, допълни Цветанов. Той съобщи и за лице, което е с 29 профила, прави 60 новини на час.

Във връзка с антикорупционното законодателство, Цветанов коментира, че и БСП, и ГЕРБ, и всички парламентарни групи са стигнали до извода, че председателят не трябва да се назначава от Изпълнителната власт, от МС, а от парламента и това е било постигнато като политически консенсус.

Снимка: Ладислав Цветков

"Единствената пречка за приемането на антикорупционното законодателство в 43-ия парламент беше – беше анонимните сигнали. Сега виждате, че анонимните сигнали са отпаднали и в законопроекта на БСП, и в законопроекта на МС. Съвсем нормално и закономерно е парламентът да е органът, който да избира председателя на този антикорупционен орган, а председателят да предложи съответните членове, които би искал да работи с тях и да си направи съответния екип".

Цветанов благодари на Първанов за тази обективност, която е дал в студиото на предаването.

„Той каза и неговите забележки спрямо парламентарното мнозинство, спрямо изпълнителната власт, забележки спрямо президента. Ако тези думи, които Георги Първанов каза, ги кажа аз, веднага ще се възприеме, че това отново е възстановяване на някакви военни действия във военни конфликти.

В коментар на думите на Първанов, че политиката прилича на кеч, Цветан Цветанов каза, че не иска да участва в такъв кеч. Той допълни, че и в Брюксел, и в Мюнхен, и в Берлин – навсякъде всеки говори с уважение за България.

ГЕРБ ще продължи да ползва експертизата на Антон Тодоров и това е съвсем нормално и закономерно, допълни Цветанов.