Единният европейски COVID сертификат от днес е в сила и в България. Устройствата за разчитането му обаче бяха раздадени на служителите по границите в последния момент.

10 часа сутринта на граничния пункт "Кулата". Таблетите, които разчитат QR кода от сертификатите, бяха раздадени на служителите по границите часове преди да заработи системата. Според Министерството на здравеопазването "и досега служителите са работили с таблети, тоест не следва да имат затруднения".  

Снимка: bTV

„Трябваше да бъдат доставени тези четящи устройства преди две седмици – доставят се вчера. Ние се готвим, готвим и накрая се оказва, че не сме се подготвили“, призна здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

Здравният министър каза, че до днес на някои от границите не е имало работни места за здравните служители, които разчитат сертификатите, но проблемът вече е решен. В Благоевградска област, където има 4 гранични пункта, софтуерът за разчитане на сертификатите беше инсталиран едва днес, когато системата вече трябва да работи.

На летище София някои пътници не пътуват със сертификат, а само с негативен PCR тест.

Снимка: bTV

Все още не е ясно кой и как може да провери достоверността на подобни документи, издадени в трети страни.

Екипът ни не беше допуснат да заснеме как и дали работи системата на други гранични пунктове. От Министерството на здравеопазването казаха, че служителите на „Капитан Андреево“ са „под стрес“ заради новите четци, а на летището могат да влизат само пътници.

Нова категоризация

От днес България въведе и нова категоризация на държавите. Те ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена.

Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим при представяне на сертификата.

От оранжева зона - с малко по-строг режим, ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип.

А тези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната.

В коя зона ще попадне дадена страна, ще зависи от броя на заболелите и процента на положителните тестове, ниво на изследване в държавата.

Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично.