Ако се стигне до затваряне на бизнеси, те ще получат безвъзмездна помощ спрямо средния им нетен приход за 2021 г.

Това е заложено в икономическата част на плана за справяне с COVID кризата. Синдикати и работодатели настояват за спешна среща с властта, на която да обсъдят пакетът с мерки.

Ресторантът, който посещава екипът на bTV Новините още не може да се възстанови от затварянията в началото на епидемията. Собствениците изплащат кредити, клиентите са в пъти по-малко, а разходите – в пъти повече.

Ако се стигне отново до затваряне, е предвидена нова безвъзмездна помощ. Тя ще е за микро, малки и средни предприятия, които са затворени и ще е в размер на 20% от годишния им среден нетен приход за 2021 г., но не повече от 100 хиляди лева.

Вероятно новата мярка ще се администрира от приходната агенция.

"Често се случваше при предходни затваряния, след като приключи затварянето, ние тепърва да започнем да мислим какви ще са параметрите на мерките в подкрепа. Хубаво е ограниченията да съвпадат с реалното изплащане на подкрепата към предприятията", каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

"Имаме уверението на колегите от Министерството на финансите, че има готовност тази мярка да започне да функционира незабавно", заяви Димитър Данчев, зам.-министър на икономиката и индустрията.

Засега в пакета с мерки за подкрепа само тази е нова. Останалите действат и в момента.

"Нищо от това не беше обсъдено със социалните партньори – нито със синдикатите, нито с работодателите. Очакваме свикването на междуведомствена група", каза още Любослав Костов.

Писма с това искане вече са изпратени до ресорните министри.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!