Ситуацията във Варна с коронавируса е доста притеснителна. От близо 500 (493) болнични легла за COVID-19 към 16 ч. днес свободните бяха само 13, като се изключат тези за деца и родилки. Местата в интензивните отделения пък са запълнени на 100%. 

Именно поради тази причина бяха предприети спешни мерки за разкриването на допълнителни легла. 

Само в Спешната помощ обслужват по над 30 сигнала дневно за пациенти с COVID-19, като огромна част от тях са тежки случаи, нуждаещи се от хоспитализиране. 

"Наистина е тежко и само се моля колегите да издържат. Виждам колеги, някои са прекалено вече изтощени. По часове не се прибират в станцията, нямат време да се съблекат, да се нахранят", посочи д-р Иван Здравков, заместник-директор на ЦСМП – Варна. 

В "Св. Марина", водещата болница в града, в борбата с COVID-19, през последната седмица са приети два пъти повече пациенти, отколкото са напуснали лечебното заведение. 

През отминалите 7 дни в болницата са приети 504 души. За същия период излекуваните са 202, а починалите 49. 

"Направихме видео връзка с всички болници. Апелът ми към тях беше тези, които имат подобрение да не лежат в болницата, а да се долекуват вкъщи. Ако има подобрение пациента да не заема леглото за други нуждаещи се", отбеляза Стоян Пасев, областен управител. 

Заради натиска предстои реорганизация в болниците в града. Те трябва да увеличат местата за COVID-19 от 25 на 30% от общия си капацитет. В Университетската болница "Св. Марина" пък ще лекуват пациенти с коронавирус на близо 40% от всичките си легла. 

В момента 1/6 от местата в болниците във Варна са запълнени с пациенти от други области.

В понеделник ще бъдат разкрити допълнителни 60 легла за COVID-19 в града, като при нужда техният брой може да бъде увеличен двойно.