Президентът Румен Радев критикува остро действията на управляващите срещу коронавируса и определи новите мерки като „пожарни“ и „закъснели“.

По думите му българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ на достъп до здравеопазване.

Радев коментира и приетия държавен бюджет, като го определи като „неадекватен“.

Отговорът на управляващите – изказванията му са скверна технология за трупане на политически дивиденти.

Снимка: БГНЕС

Рамо до рамо с кмета на София – Йорданка Фандъкова, която е и заместник-председател на ГЕРБ, президентът Румен Радев положи първи камък на нов храм в столичния квартал „Изгрев“. След церемонията обаче държавният глава критикува управляващите.

Снимка: БГНЕС

„Българите умират не заради коронавирус, а заради хаос и отказ до достъп до здравеопазване и лошо качество на живот“, коментира държавният глава пред медиите.

Той призова хората да спазват здравните мерки, но критикува социалните и икономическите, които правителството взема, за да се справи с икономическите ефекти от кризата: „Бюджетът не само е нереалистичен, а е и неадекватен и не отговаря на предизвикателствата, които ни очакват през 2021 г. Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – липса на приходи и нула реформи, а най-вероятно и социални напрежения“, каза още Радев.

Отговорът от кабинета дойде в парламента. Управляващите определиха изказванията на Радев като „политически спекулации“.

„Това е човек, който за четири години не произведе ни един документ. Имаше гръмки обещания за стратегия на България – ние досега такава стратегия не сме видели“, заяви социалният министър Деница Сачева.

Тя посочи, че твърденията, че хората в нужда няма да получат пари преди коледните празници, е невярно: „Напротив – още днес документите ще бъдат качени и от понеделник ще започнат кандидатстването. Тези, които бяха затворени на 28 октомври, ще получат пари до 12 декември“.

За критиките към бюджета вицепремиерът Томислав Дончев отвърна с довода, че България и следващата година ще бъде сред държавите с най-нисък дълг и най-ниски дефицити. И че правителството е готово да изпълни този бюджет.

„Да критикуваш е изкуство и това значи да формулираш критиката така че да има ефект и да промени политиката. Това е само скверна технология за трупане на политически дивиденти. И да припомня и двата щама са опасни – и шипченския и софийския“, коментира Дончев.

Правителството изработва нова помощна мярка пряко за бизнеса на стойност 180 млн. лв., която ще бъде представена другата седмица.