Още един медик у нас загуби живота си, след усложнения заради COVID-19. 15 медици вече загубиха битката с вируса. Инфектираните от началото на епидемията са над 1000.

След усложнения почина началникът на Реанимацията в Гоце Делчев д-р Милан Първанов.

По-голямата част от живота на д-р Милан Първанов преминава в гоцеделчевската болница. През последните години той е и единственият анестезиолог-реаниматор в здравното заведение. Работил неуморно и денонощно до преди седмица, когато вирусът го поваля.

Д-р Първанов е приет в столична клиника преди дни в тежко състояние. По първоначални данни се заразява от негов пациент.

Д-р Мария Герова е сред последните, работили с анестезиолога. Разказва, че болестта го е повалила буквално за дни.

„От едната операционна тича в другата, но никога не е отказал. Винаги е бил преуморен, но въпреки това никога от него не сме чули „Не, не мога да дойда, или няма да дойда“. В последния ден, в който работехме, той вече казва – не издържам вече, много се чувствам отпаднал и след това вече разбрах, че е заминал за София“, разказа д-р Мария Герова.

От началото на пандемията д-р Първанов води непримирима битка с вируса. Излекува десетки пациенти с COVID-19.

„Той беше човекът болница и искам да ви кажа, че не само ние, като колеги, но и цялото общество скърби, страда“, каза Надежда Костова, старша сестра в родилното отделение.

„Той беше стожерът на болницата. Не мога да си представя как ще работим. Ето, в този момент ние нямаме анестезиолог и сега, ако дойде спешен случай, ние нямаме анестезиолог“, заяви д-р Мария Герова.

С коронавирус е и съпругата на д-р Първанов. Тя е завеждащ отделението по Неврология.

След смъртта на д-р Първанов страховете сред колегите му от предстоящата нова вълна стават още по-големи.


Болницата в Гоце Делчев продължава да приема COVID-болни. Как ще се справи с липсата на анестезиолог и реаниматор все още не е ясно. 

Починалите с COVID-19 медици от началото на епидемията у нас вече са 15. Най-младият е доктор от благоевградска болница на 36 г., а най-възрастният - общопрактикуващ лекар на 85 г. 

От март до днес 1050 медици са се заразили с коронавирус. През последното денонощие положителен резултат са дали двама.

И към общата статистика - малко под 3% от изследваните за COVID-19 през последното денонощие са дали положителен резултат.

При над 2900 PCR теста - положителни са 86 проби. Излекуваните са 48, а починалите са двама.