Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза. Това обяви пред националното радио по-рано днес здравният министър Стойчо Кацаров.

Той допълни, че около 95% от хоспитализациите са на неваксинирани хора. Така е и с починалите.

На този фон международно изследване показва, че ограниченията във връзка с пандемията, електронното обучение, електронните устройства водят до драстично повишаване на случаите на късогледство при децата.

Изследването, цитирано от британското издание  "Гардиън," сравнява резултати от очни прегледи на 120 000 деца между 6 и 8-годишна възраст. Те са разделени на две групи, като едните са изследвани през 2015 г., а другите - в края на 2019 г.

Учените установяват приблизителна годишна честота на късогледство от почти 30% в групата от COVID ерата, в сравнение с малко под 12% в групата преди пандемията.

Децата трудно осъзнават, че вредят на зрението си, погълнати от виртуалния свят, казва присологът Елена Мечева. Така дългото време пред устройствата води до още проблеми.

„Повишена раздразнителност, гневливост, превъзбуда. Може да бъде и обратното - депресивно състояние, повишена тревога - така че можем да наблюдаваме различни проявления“, обясни специалистът.

Учените са единодушни, че всички екрани трябва да се изключват един час преди лягане. Това е полезно за по-добър сън и за здравето на очите на децата.

У нас 854 са новите случаи на коронавирус за последните 24 ч. Положителни са 6,4% от направените 13 400 теста. Излекувани са 192 души. 32 души с COVID-19 са починали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!