У нас се създава Експертен консултативен съвет от доказани специалисти в областта на акушерството, гинекологията и неонатологията.

Това съобщи тази сутрин здравният министър Костадин Ангелов, уточнявайки, че това се прави заради зачестилите случаи бременни жени да са заразени с коронавируса.

Със своя заповед здравният министър определи членовете на съвета. Председател е проф. д-р Асен Николов от СБАЛАГ „Майчин дом“, а останалите експерти са: 

- проф. д-р Емил Ковачев - СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ във Варна;
- проф. д-р Славчо Томов - Медицински университет - Плевен;
- проф. д-р Екатерина Учикова - УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив;
- доц. Николай Лазаров - УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора;
- проф. д-р Боряна Слънчева - СБАЛАГ „Майчин дом“ в София;
- доц. д-р Ралица Георгиева - СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ в София;
- доц. д-р Виолета Димитрова - СБАЛАГ „Майчин дом“;
- проф. д-р Иван Костов - СБАЛАГ „Майчин дом“;
- д-р Румен Велев - Втора САГБАЛ „Шейново“ в София.

На Експертния съвет е възложено:

  • Да проучва добри национални, европейски и световни практики, да обсъжда периодично новите постижения на медицинската наука и практика в областта на оказването на медицинска помощ на бременни и родилки, в това число в условията на епидемично разпространение на COVID-19 и с оглед динамиката на разпространение и спецификата на развитие на заразното заболяване;
  • Да събира, анализира, обсъжда и изразява становища по актуални въпроси във връзка с оказването на медицинска помощ и обслужването на бременни и родилки, в това число в условията на епидемично разпространение на COVID-19;
  • При необходимост да обсъжда различни въпроси с цел разширяване на експертизата и подпомагане дейността на експертните съвети по отделните медицински специалности по въпроси във връзка с медицинската помощ на бременни и родилки, в това число и в условията на епидемично разпространение на COVID-19;
  • Да изразява становища по искане на лечебни заведения в страната за необходимата медицинска помощ на бременни и родилки, обърнали се към тях, със съмнение или с установена инфекция от COVID-19 в комплицирани случаи, които изискват специална експертиза.

„Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, каза здравният министър на брифинга на Националния оперативен щаб.

„Нямаме притеснения по отношение на бебетата, които се раждат. Те са отрицателни за коронавирус и са в добро състояние. Понякога обаче се иска да се вземат решения много бързо, за да могат всички лекари в страната да имат увереността, че когато има такъв проблем, могат да намерят рамо на професионалист на най-високо ниво в държавата“, обясни Ангелов.