„Цялата истина” – така журналистът Пенчо Ковачев е нарекъл книгата си за Петър Младенов, дългогодишния външен министър на НРБ и пръв президент след началото на демократичните промени у нас, макар и не пряко избран от народа.

Младенов е министър на външните работи 18 години и е политикът, прекарал най-дълго време на този пост. Държавен глава е осем месеца, но една от нещата, с които беше запомнен, е фразата от 14 декември 1989 г.: „Танковете да дойдат”.

Снимка: bTV

На представянето на книгата присъстваха хора от политическия живот от миналото и настоящето, като ген.  Любен Гоцев, например. Той е външен министър във второто правителство на Андрей Луканов, а преди промените е зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност.

„Хиляди неща не се знаят. Знае се само една част от живота му. Всичко останало тепърва ще стане ясно”, казва ген. Гоцев за Петър Младенов.

Описва го така: „Велик дипломат. Голям дипломат, голям българин, родолюбец, патриот.”

„Щяхме да си говорим за това, което става в момента в България. Вие казвате перестройка, т.е. движение, движение, движение”, отговаря той на въпроса какво би си казал с Младенов сега, ако имаше възможност.

Попитан дали е доволен от това „движение”, ген. Гоцев казва, че не е: „Чакам да стане докрай. Да завърши.”

Ген. Любен Гоцев
Снимка: bTV

Младенов е определян като един от хората, свалили Тодор Живков от власт, заедно със състудента си Андрей Луканов, Добри Джуров и Станко Тодоров.

Синът на Луканов, Карло, също си спомни за Петър Младенов като близък приятел на баща му, както и за фразата за танковете.

„Той самият това го научи от телевизията. Беше си вкъщи и заедно гледахме…  когато се съобщи това нещо и той самият беше много изненадан… Според мен е монтаж, ако не монтаж, поне извадена от контекста (фразата – б.ред.), защото цялостната политика на Петър Младенов (…) едва ли е поискал да дойдат танковете”, спомня си Карло Луканов.

„Той беше човек, който е простил на всички. Ще го запомня като човек, който се отнасяше с онова характерно за знаещия човек отношение към всички турбуленции на света. Не се учудваше”, казва за Младенов бившият председател на БСП Михаил Миков.

Моментът на репликата "Танковете да дойдат"
Снимка: bTV

Е, това беше нещо… наложено клише за него. Убеден съм, че е така. Както сега се налага клишето, че България има избори за петия президент. Първият президент е той. Макар и избран непряко, избран от Народното събрание. Истината, е че президентската институция в България започна с Петър Младенов и аз мисля, че е добре от дистанцията на времето така да гледаме на нещата”, каза още Миков.

Вижте още във видеото: