Резултатът от проведеният тест на машинното гласуване е обещаващ, съобщиха от ЦИК на редовния си брифинг този четвъртък.

По думите на говорителката на Комисията Росица Матева при проведеният експеримент е установено, че за един час могат да гласуват 75 души. Разигравани са реални сценарии, които да доближат теста до ситуацията при истински вот.

Според Матева се предвижда в секциите, където са гласували над 400 души да има по две машини, за да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас.

Предстоят да бъдат направени още тестови гласувания, като едното то тях ще бъде в село Доброславци, а другото в Сливница. По време на вота в Доброславци ще се събират данни за възрастта и образователния статус на гласоподавателите, за да се установи дали по-възрастните се затрудняват при използването на машините и как се отразява това на скоростта на гласуване, съобщи Цветозар Томов.

Все още не е ясен окончателният брой на партиите на изборите на 11 юли

"Заявления за регистрация за предстоящите на 11 юли парламентарни избори са подали 19 партии и 9 коалиции. Днес една от партиите е заличена, тъй като няма необходимия брой подписи. Така към днешна дата регистрираните политически формации са 18 партии и 9 коалиции. Изчакваме проверките за три партии и една коалиция, след което ще можем да обявим окончателния брой", съобщи Матева.

Заличената политическа сила е Националното движение „Единство”. В подписката на тази партия фигурират 364 подписи на покойници, съобщи Цветозар Томов.

Засега формациите, подали документи за парламентарния вот са с четири по-малко, отколкото на изборите на 4 април.

ЦИК е изправила запитване до регионалното министерство какви документи ще са необходими на почиващите да гласуват по адреса, където са на ваканция.

Неизвестни около броя и транспортирането на машините

Все още не е взето окончателно решение как ще се транспортират машините. Обсъждани са няколко варианта. За страната те могат да бъдат доставени заедно с бюлетините, а що се отнася до чужбина са с МВнР са обсъждани няколко опции - да се възложи на фирма или на самия доставчик на машините, или да се доставят с „дипломатическо карго“, обяви Матеева.

ЦИК получава експертна помощ от всички държавни органи и организации във връзка с новата обществена поръчка, която се прави за още машини. Другата седмица ще има яснота колко и дали ще бъдат необходими още машини. Матеева припомни, че на предходните избори е имало 9600 машини, като е гласувано в 9400 секции. Може би ще са необходими още 1000-1500 машини, но тези детайли ще уточним другата седмица, каза говорителката на ЦИК.