Централната избирателна комисия (ЦИК) увери Румен Радев, че ще се справи с изборите и при вариант „2 в 1“ - парламентарен и президентски вот. Такива избори са възможни при сериозна логистична и финансова подкрепа и навременна разяснителна кампания, стана ясно на срещата при президента.

ЦИК предлага да има срок от две седмици между изборите за пренастройване на машините, но със срока от 7 дни в Конституцията между двата тура на президентските избори това не е възможно. Стана ясно, че все още се обмисля в колко секции допълнително да се сложат по 2 устройства. Ако са изборите са „2 в 1“, трябват допълнителни 1500 или 2000 машини.

„Отделните избори изискват допълнителни финансови средства, избирателите натрупаха умора“, заяви при срещата с представители на ЦИК президентът Румен Радев. 

„Трябва да отчитаме факта, че Народното събрание вече определи последната възможна дата за президентски избори и върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори”, добави Радев.

Според него все повече в обществото говори за избори „2 в 1“ , но по думите му най-важната част в тези избори е изборната администрация.

„ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори независимо какви са те“, заяви Камелия Нейкова – председател на ЦИК. Технологично и организационно е възможно да се проведат избори „2 в 1“, отбеляза тя.

„От технологична гледна точка, в случай, че се проведат на различни дати, нашата препоръка е да има минимум две седмици разстояние, това е критичния минимум“, посочи тя.

„Трябва да се престоят машините, машинно гласуване се произвежда и извън страната“, припомни Нейкова.

Тя посочи, че ЦИК не може да се ангажира с финансовата част по провеждането на избори, тъй като това е отговорност на правителството. Нейкова информира, че днес са изпратили до финансовия министър прогнозна план-сметка за стойността на изборите за президент и вицепрезидент. „Независимо как ще бъдат произведени парламентарните избори, ЦИК не ги провежда напълно самостоятелно“, допълни тя, като уточни, че ще се водят разговори и с останалите отговорни държавни органи. 

Представителите на ЦИК посочиха пред президента, че се обсъждат варианти за гласуване с една или две карти, като са възможни и двете хипотези.

„Не мога да кажа категорично, че избори две в едно ще струват повече, но смея да твърдя, че тогава логистиката ще бъде извършена само веднъж, може би някои разходи ще бъдат оптимизирани“, посочи и Емил Войнов. 

Според него при три последователни седмици на избори ще има разходи за допълнително възнаграждение за членовете на избирателните комисии, освен това, при избори в три недели логистиката на машините ще бъде три пъти – транспортиране по секциите и настройване.