ЦИК показа бюлетината, с която ще се гласува на балотажа за президентските избори на 21 ноември.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че бюлетината е само на една страница и само с имената на двете кандидатпрезидентски двойки и не подкрепям никого.

Разпечатва се една разписка, която се пуска в урната.

В неделя една срещу друга се изправят кандидатпрезидентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Номерът, под който те ще бъдат на балотажа, е същият, под който са били на изборите на 14 ноември.

От ЦИК поясниха, че лицата с трайни увреждания, както и хората, поставени под карантина не трябва да подават нови заявления за гласуване. Това е необходимо само за карантинираните след първия тур.

Избирателната активност в чужбина

Избирателната активност на вота "2 в 1" е била рекордна. 

"За първи път повече от 220 000 сънародници извън страната са гласували на изборите на 14 ноември", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Предишният рекорд е бил на 4 април, когато са гласували около 180 000 души.

От комисията отказаха да отговорят дали контролните разписки ще бъдат броени на вота в неделя. Те добавиха, че за това предстои да се вземе решение.

"МВнР и ЦИК правят всичко възможно новите машини, с които трябва да се гласува в неделя, да стигнат до всички СИК-ове в чужбина", допълниха от ЦИК.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!