Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли жалбата на коалицията ГЕРБ-СДС срещу служебния премиер Стефан Янев и неговите министри за предизборна агитация чрез уронване престижа на предишните управляващи. Решението е взето вчера късно вечерта.

В жалбата се твърди, че нарушението се изразява в „множество изказани и недоказани твърдения и изявления” както на министър-председателят, така и на министрите Бойко Рашков и Асен Василев, които по своята същност представляват предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ИК, която се осъществява от министър-председателя Стефан Янев чрез „твърдения и изявления, които съдържат призив за подкрепа в полза на други политически партии, уронват престижа на предходното управление на ГЕРБ и са директен призив на неподкрепа на регистрираната в настоящите избори коалиция ГЕРБ-СДС“.

„За да е налице предизборна агитация, е необходимо да е отправен директен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. В този смисъл е константната съдебна практика. От съдържанието на посочените в жалбата цитати от изявления е видно, че същите не съдържат директен призив за подкрепа на някои от регистрираните кандидати, партии, коалиции или инициативен комитет за участие в изборите за народни представители или за неподкрепа на коалицията, подала жалбата. Посочените изявления съдържат единствено информация, огласена от работата на служебното правителство публично при представяне на неговия отчет“, гласят мотивите на ЦИК за отхвърлянето на жалбата

От присъстващите в залата 10 членове на комисията четирима са гласували против.