Цигарите ще са с нови цени и с нов бандерол. Някои марки вече поскъпнаха.

Заради промяната на формулата, по която се изчислява акцизът, по-евтините цигари поскъпват между 15 и 20 стотинки, за сметка на по-скъпите. Най-масовите, които се търгуват по 5 лева за кутия вече са 5 и 20.

С намаляването на акциза за по-скъпите и луксозни цигари кутиите от 7-8 лева, би трябвало да поевтинеят с 20 стотинки.

Тютюнът за наргиле след четири дни ще бъде обложен с акциз – 152 лв. на килограм. Така наречените камъни "шиша" също стават акцизна стока.

Повечето страстни пушачи са категорични, че няма да откажат цигарите заради повишението с 10-20 стотинки.

Държавата не може да накара вносителите да свалят цените, а търговците прогнозират, че някои пушачи просто ще се преориентират.

От 2018 г. и бандеролите ще са нови. 

"Стоките, които са облепени със стар акцизен бандерол, ще могат да се разпространяват в търговската мрежа до изчерпване на количеството, но не по-късно до края на 2018 г.”, заяви Тамара Влайкова, говорител на Агенция "Митници".

От Митниците припомнят, че акцизни стоки стават още тютюните за наргиле, електронните цигари и камъните "шиша".

„Вместо растителен заместител се ползват камъни, които са намокрени с ароматизиран сироп и които се пушат по абсолютно същия начин, слагат се в наргилето вместо растителния тютюн”, обясни Александра Наумова, директор на Централна митническа лаборатория.

Експертите си обясняват изключителната популярност на камъните именно с факта, че до момента не са били обложени с акциз.