Удар за Бойко Борисов на президентските избори, така агенция Франс прес озаглавява кореспонденцията си за изборите у нас, в която цитира социологически данни за изхода на вота.

Ако резултатът се потвърди окончателно, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цецка Цачева, която е председател на парламента, и бившия командваш ВВС и авиационен ас Румен Радев.

Агенцията посочва, че функциите на българския президент до голяма степен са церемониални, но въпреки това той е уважавана фигура, която определя някои висши служители и може да назначава служебни правителства в условия на криза, посочва още АФП.

И Москва, и Брюксел ще наблюдават много внимателно дали новият президент може да наклони бившата комунистическа страна повече към руската или западната орбита. Сегашният държавен глава Росен Плевнелиев беше много прям в критиките си към Русия и нейния президент Владимир Путин, но в същото време икономиката на България е изключително зависима от Русия, особено от газ, а двете страни имат дълбоки исторически и културни връзки, посочва агенцията.

Дори и премиерът Борисов да не подаде оставка, опозиционните сили могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори, коментира Ройтерс.

Успехът на опозицията може да прокара пътя за оставка на кабинета, предсрочни парламентарни избори и период на продължителна политическа нестабилност, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Изборите се състояха в атмосфера на широко обществено недоволство от политическата класа в България, корупцията и жизнения стандарт, който продължава да е най-ниският в Европа, близо 10 години след като страната се присъедини към 28-членния блок, отбелязва вестникът.

Предизборната кампания се фокусира също върху отношенията на България с Русия, посочва „Файненшъл таймс“.

Радев призова за отменяне на западните санкции, наложени на Москва след анексирането на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна, но заяви, че изцяло подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

Президентският вот се възприема като решаващ за българския премиер Бойко Борисов, който бе казал, че той е тест за партията му ГЕРБ, припомня и „Дойче веле“.