Филмът на Би Би Си за "Слънчев бряг" не излага България, а английските туристи, които са заснети. Това коментира във Варна заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев по повод излъчения филм в британската медия. Той уточни, че в страната ни пристигат гости от над 40 държави и с никои от останалите няма подобни проблеми, съобщи БТА.

На същата позиция застана и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Благой Рагин, според който английските младежи са около 5 на сто от всички летовници и само с тях има такива проблеми. Той уточни, че ще се търсят варианти за спиране на проблемите с гостите от Острова. По думите му добре би било например в туристическите ни комплекси да няма свободна продажба на алкохол в супермаркетите.

Общият ръст на туристите, посетили България до момента, е 5,8 на сто в сравнение с 2012 г., съобщи още Бранимир Ботев. Той уточни, че най-голям ръст имат гостите от Турция, които в сравнение с миналата година те са се увеличи с почти 60%. Ботев посочи, че туристите от Турция не проявяват интерес само към зимните курорти в страната ни, но и към морския отдих. Заместник-министърът каза още, че увеличението при гостите от Русия е около 15,8 на сто.

По темата за националния бранд Ботев заяви, че той още не е изчерпан от гледна точка на държавата. Конкурсът за създаването на бранда е бил "много интересен", каза той и добави, че ще направи всичко необходимо, за да получи пълна информация от фирмата, спечелила конкурса. Ботев уточни, че е сезирал правната дирекция в министерството, за да се търси път за прекратяване на действието на договора с нея, както и вариант тя да възстанови взетата за изработката на бранда сума.

Заместник-министър Ботев и председателят на БХРА Благой Рагин участваха в Шестия черноморски туристически форум, който бе открит днес във Варна. Срещата е посветена на възможностите за развитието на екотуризма в България.