Чуждестранните журналисти, които са у нас за официалното откриване на българското европредседателство, коментират, че успехът на ще се измерва с броя на приключените след дискусията реформи.

Като най-голямо предизвикателство се очертава реформата в системата за убежищата, известна като Дъблинския регламент, която се унаследява вече в 4 поредни председателства.

Оле Райборг следи работата на европейската комисия от няколко десетилетия смята, че българското председателство е подготвено добре, защото е ясен дневният ред на следващите 6 месеца.

Чувал съм за България доста често предимно негативни неща, но всъщност съм много приятно изненадан от това, което виждам засега, казва Райборг.  

По думите му България има ясна идея за нещата. Наясно сте къде се намирате и къде искате да отидете, смята журналистът.

Сред журналистите, акредитирани у нас е и Анастасиос Атанасиу, който работи за кипърска медия. Той смята, че връщането на европейската перспектива за западните балкани е голям принос.

„Наистина Европа се нуждае от това, това е нещото, от което и Балканите се нуждаят, защото то ще донесе стабилност на региона”, казва кипърският журналист. И според него организацията е на много високо ниво.

Над 56 медии и новинарски агенции са акредитирани у нас, за да отразяват от София  началото на българското европредседателство.