Чудотворна икона на Св. Богородица идва в столицата този следобед. Тя е копие на Иверската чудотворна икона, която се намира в Света Гора.

В 17 ч. в столичния храм „Св. мъченица Параскева” започва служба, по време на която всички вярващи ще могат да се поклонят на образа на Божията майка.

Свещеници разказват, че копието на иконата също е от манастир в Света гора. Докоснато и осветено е при чудотворната икона на Богородица там. Рисувано е от монасите в манастира.

По разказите на свещениците копието на чудотворната икона, което от около година е в манастира „Св. Панталеймон” край село Смиров дол, е извършило много чудеса. Отишлите да му се поклонят с искрена вяра са получили деца, след като дълго време са очаквали своите рожби, а дори медицината не е давала гаранции, че това е възможно. Свещениците разказват още, че образът на Божията майка помага и на бедни хора, изпаднали в затруднение, както и на нелечимо болни. Всеки може да се помоли за чудото, което очаква в собствения си живот, казват хората в църквата.

Копието на чудотворната икона на Богородица ще остане в столицата четири дни. За да могат всички, които искат, да се помолят, храмът „Св. мъченица Параскева”, ще остане отворен по-дълго.

Самата чудотворна икона, която се намира в Света гора, пристига там по необичаен начин – носи я морето. Монасите я виждат, но не легнала във водата, а изправена. Те виждат и образа на Божията майка, която им казва кой от всички тях да я извади от водата. Това извършва монахът Гавраил, който живеел в безмълвие в планината. Той извадил иконата, като отишъл до нея, вървейки по водата като по суша.

Вижте и видеото: