Как да действаме при земетресение и какво не трябва да правим? Често хората мислят, че знаят отговорите на тези въпроси, но допускат грешки в реална ситуация. Затова доброволци от Българския червен кръст направиха демонстрация в столичната Борисова градина. 

За да привлекат вниманието на хората, те показаха своя урок чрез ролеви игри.

„В рамките на ролева игра ще бъде направена симулация на дейността на доброволците по време на земетресение“ обясни Невелина Стойнева, главен специалист „Управление на планирането и проектна дейност“ в столичната организация на БЧК. 

Снимка: БГНЕС

Тя допълни, че в рамките на играта, озаглавена „Търсачи на съкровища“, са разположени различни пунктове, от които може да разбере как действат всички отговорни по веригата. 

„Предвиден е пункт „радио комуникации“, пункт „възстановяване на семейни връзки“, пункт „спасяване“, който ни е най-важният елемент в работата, оказване на първа долекарска помощ и издирване на хора“, обясни Стойнева и покани хората да се присъединят към инициативата им, в която участващите ще трябва да открият изгубилия се при земетресението Марти, който се явява търсеното съкровище в играта. 

Командирът на Младежкия авариен екип на БЧК Владимира Герова каза, че в рамките на ролевата игра ще научат хората как да събират информация и как правилно да я предават на отговорните институции. 

Снимка: БГНЕС

„Най-вече трябва да запазим спокойствие. След това да отключим вратите и да застанем под касите, тъй като те са най-стабилни. Да изчакаме да премине самото земетресение. Да не ползваме асансьор, да ползваме стълбите“, посочи тя и добави, че ако разполагаме с т.н. „бедствен пакет“, съдържащ лични документи, пари, вода, дрехи, трябва да го вземем. 

Герова коментира още, че не е правилна често срещаната реакция хората, а именно при земетресение веднага да напускат сградите. „По-добрият вариант е да се изчака да премине земетресението“, допълни тя. От думите ѝ стана ясно, че ако все пак човекът е напуснал дома си, то трябва да потърси място, което е далече от сгради. 

При катастрофа най-правилното, което всеки може да се направи е да се обезопаси района, но след като се обадим на телефон 112.

„Ако ние сме участници в ПТП-то, е важно да изгасим двигателя, да пуснем аварийните светлини и да се поставят триъгълниците. Ако има пострадали, най-добрият вариант е - 112, особено ако не сме сигурни какво им е“, коментира Герова и уточни, че когато се касае за счупен крак или ръка, или нараняване, то тогава може да помогнем било то с транспортиране до лечебно заведение или промивка. 

Герова обясни още, че когато желаем да окажем първа психологическа помощ на някого не е необходимо да говорим на пострадалия, а да бъдем до него и да му вдъхваме чувство за сигурност. Според нея помощ е дори и когато сме в ролята на слушател, когато му подадем кърпичка или просто го утешим. 

По думите ѝ обаче преди да предприемем каквито и да било действия е важно да осигурим личната си безопасност.

БГНЕС