Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика към момента са инвестирали над 1,1 млрд. лв. в мерки за подкрепа на засегнатите от пандемията бизнеси, посочи на брифинг в Министерския съвет икономическият министър Лъчезар Борисов. 

Над 250 хил. са подкрепените работни места по схемите „60/40“ и „80/20“.

Министърът отбеляза, че Българската банка за развитие е подпомогнала кредитирането на фирми и физически лица с 250 млн. лева. „Да, някои от мерките, които се прилагат от Министерството на икономиката, са с европейски средства, при които има сериозни регламенти, условия и стъпки по организацията на процедурите и техния контрол и осъществяване“, обясни Борисов, като подчерта, че през последните 3-4 месеца има ускоряване на подпомагането.

Ресорният министър заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. Той уточни, че след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 хил. лв..

Министърът на икономиката каза още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 

„Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност – тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че пандемията от COVID-19 е довела до нечувана финансово-икономическа криза и води страните към банкрут, като някои от тях вече са с минус 15% дефицити. „Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия“, добави министър-председателят.