Читалища фантоми получават пари от държавата и от членски внос без реално да работят. За проблема сигнализира председателят на Благоевградското читалище.

Съществуват ли институции, при които думата „читалище” фигурира само в името, но в същото време получава субсидии от общината и събира членски внос?

За едно такова читалище с име „Виртуален свят” ни разказва Васил Новоселски, председател на Народно читалище „Никола Вапцаров” в Благоевград. С колегата си от „Виртуален свят” се среща всяка година при разпределяне на субсидиите за култура.

Според Новоселски често се стига до сблъсъци по отношение на разпределянето на субсидиите, защото всеки казва, че много е работил. „Виртуален свят” наистина работи, но не като читалище.

„Там има набъркване на частни и лични интереси на фирма, която извършва стопанска дейност, тоест кабелна телевизия, вплетена в читалищна дейност и т.н. Разговарях с хора от общината, които отговарят за тази дейност, направи се проверка и се оказа, че читалищна дейност няма”, допълва Новоселски.

Наш екип провери какво точно се случва в читалище „Виртуален свят” – в цялата сграда не откри и намек за култура. В читалището има само техника на кабелния оператор и на техниците.

Оказва се също, че всеки потребител на кабелния оператор е и читалищен член.

На квитанцията за платена такса е обозначено, че се заплаща членски внос, печатът също е на читалище „Виртуален свят”.

Екипът ни се срещна с настоящи и бивши абонати, които не подозират, че са читалищни дейци.

Председателят на мнимото читалище отказа да разговаря с екипа ни, а служителите обясниха, че не е нужно да отиваме до офиса им, за да платим таксата – изпращали хора по домовете.

След получен сигнал община Благоевград спира субсидията на „Виртуален свят”, която е била 14 хил. лв. годишно.

Общината субсидира всички шест читалища в града след представен анализ на дейността им и отчет как изразходват бюджета си.

След спирането на парите започват съдебните дела – председателят на читалището – кабелен шеф съди общината.

В интернет страницата на читалището продължават да се набират членове.

От Благоевград очакват и реакция на министерството на културата.