Започна реставрирането и укрепването на мозаечните пана на паметника "Бузлуджа". Това се случва, след като за втори път американската фондация "Гети" отпуска средства за консервиране на сградата.

Международен екип от 14 души от България, Германия, Гърция и Швейцария започнаха да събират и документират изпопадалите мозайки от пода.

По проекта работи и Лаура Тапини - реставратор от Гърция с над 20-годишен стаж в областта на реставрирането на мозайки.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време специалистите картографират и съществуващите мозайки на стените, оценявайки кои участъци са изложени на най-висок риск.

Направено е и подробно обследване, от което става ясно, че конструкцията на сградата не е нарушена.

Първоначално за архитект Дора Иванова опазването на паметника и превръщането му в действащ обект е тема на дипломна работа. Днес това за нея вече е мисия. Архитект Иванова е и организатор на проекта за реставрация.

„Паметникът трябва да разкаже на следващите поколения как е функционирало преди обществото, как функционира, сега какви са разликите, как да извлечем своите поуки, да не правим същите грешки“, обясни арх. Иванова.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти под ръководството на проф. Томас Данцл от Техническия университет в Мюнхен използват различни техники, за да консервират и укрепят най-застрашените участъци на мозаечните пана. По негово мнение, ако те не бъдат укрепени, до 2 години биха могли да изчезнат напълно. Все още не е ясно каква част от паната ще бъдат обработени до края на септември, тъй като се работи сантиметър по сантиметър. 

Мозайките будят най-голям интерес у туристите. Паната са разположени на близо 1000 кв. метра площ.

„Тази мозайка е много по-различна технологично от традиционните средновековни познати у нас, които имаме като културно наследство. И поради технологичните си различия тя представлява и сериозно предизвикателство като опазване и реставрационни проблеми“, заявява ръководителят на катедра "Реставрация" в Националната художествена академия професор Стефан Белишки.

Според организаторите на проекта паметникът не трябва да бъде връщан в предишния му вид.

Реставрационните дейности ще продължат до края на месеца.

В момента се изграждат и навеси над мозайките, които да ги запазят от снега през следващата зима, а голямата амбиция е да бъде изготвен проект и да е намерено финансиране, за да бъде реставриран и покривът.