Проверка на договорите с фирмите за отчитане и подмяна на електромери на ЧЕЗ установи, че при всички подизпълнители има нарушения, свързани с качеството на услугите, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Един от договорите ще бъде прекратен в рамките на месец, а на останалите ще им бъдат поискани неустойки за установените нарушения.

От ЕРП-то са категорични, че не е бил ощетен техен клиент, а непрофесионалното изпълнение на задълженията е недопустимо. „Нарушенията са установени от въведените вътрешни контролни механизми. Работите по прекратения договор ще бъдат инсорснати, т е. ще се изпълняват от дружеството ни“, допълни Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

Компанията посочва още, че проверката е резултат от продължаващата две години програма за оптимизиране на процесите и управлението на дейността. Новият подход цели планиране на инвестиции след анализ на състоянието и експлоатационните нужди на мрежата.

От ЧЕЗ заявяват, че обръщат особено внимание на критичната инфраструктура, тъй като кабелите 110 кВ и свързаните с тях съоръжения са от критично значение за сигурното и гарантирано електрозахранване на институциите и бизнеса.