Четворната коалиция е договорена. Още в понеделник България може да има редовен кабинет. Президентът Румен Радев ще връчи в събота на "Продължаваме промяната" проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Очаква се в понеделник новото правителство да бъде гласувано на извънредно заседание на Народното събрание.

На решаващ пленум ръководството на БСП днес одобри коалиционното споразумение. Всички чакаха решението на БСП, за да се подпише споразумението, а от "Има такъв народ" смениха в ход предложението си за външен министър.

Очаква се в събота "Продължаваме промяната" да получи мандат за съставяне на правителство, а кабинетът да се гласува в понеделник.

Номинираният за премиер Кирил Петков отново обяви, че след решението на БСП, ще се пристъпи към подписване на документа.

Споразумението ще бъде публикувано заедно с приложенията в него, а персоналният състав на кабинета вероятно ще бъде обявен утре, каза Петков.

От "Има такъв народ" не признаха, че тъй като "Продължаваме промяната" не одобрява Димитър Гърдев за външен министър, са предложили за поста бившия експерт в Министерството на отбраната и в Президентството – Теодора Генчовска.

От "Демократична България" одобряват и текстовете в документа, и персоналните предложения за министри.

Намерението на мандатоносителят е да отиде при президента за връчването на мандата с готов списък на имена на министри.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!